PO┼ŻARNA VARNOST


Izdelava po┼żarnega reda

Po Zakonu o varstvu pred po┼żarom (Uradni list RS, ┼ít.┬á3/07┬áÔÇô uradno pre─Źi┼í─Źeno besedilo,┬á9/11,┬á83/12,┬á61/17┬áÔÇô GZ in┬á189/20┬áÔÇô ZFRO) in po Pravilniku o po┼żarnem redu (Uradni list RS, ┼ít.┬á52/07,┬á34/11┬áin┬á101/11) mora vsak lastnik/uporabnik ve─Źstanovanjskega (razen eno in dvostanovanjskih stavb, objektov)┬áobjekta ali poslovnega in industrijskega objekta,┬ádolo─Źiti po┼żarni red. Po┼żarni red je sestavek dokumentov, ki urejajo celotno organizacijo pred po┼żarom.

Izdelava ocene po┼żarne ogro┼żenosti

Oceno po┼żarne ogro┼żenosti izdelajo lastniki ali uporabniki stavb po postopku in z uporabo metodologije za izdelavo ocene po┼żarne ogro┼żenosti stavbe┬ápo Pravilniku o izdelavi ocen po┼żarne ogro┼żenosti (Uradni list RS, ┼ít. 180/20). Kon─Źna ocena po┼żarne ogro┼żenosti stavbe se izdela na podlagi desetih dejavnikov, razdeljenih na tri skupine:

Oceno po┼żarne ogro┼żenosti izdelajo lastniki ali uporabniki stavb po postopku in z uporabo metodologije za izdelavo ocene po┼żarne ogro┼żenosti stavbe po Pravilniku o izdelavi ocen po┼żarne ogro┼żenosti (Uradni list RS, ┼ít. 180/20). Kon─Źna ocena po┼żarne ogro┼żenosti stavbe se izdela na podlagi desetih dejavnikov, razdeljenih na tri skupine:

 1. osnovni dejavniki, ki so podlaga za izra─Źun ocene po┼żarne ogro┼żenosti stavbe┬á(O)
 2. dejavniki, ki lahko zmanj┼íajo oceno po┼żarne ogro┼żenost stavbe┬á(Z)
 3. dejavniki, ki lahko pove─Źajo oceno po┼żarne ogro┼żenost stavbe┬á(P)

1. Osnovni dejavniki, ki so podlaga za izra─Źun ocene po┼żarne ogro┼żenosti stavbe┬á(O):

 • povr┼íina stavbe in ┼ítevilo eta┼ż (DPV1);
 • namen uporabe (DPV2)
 • dejavnosti v stavbi (DPV3)

2. Dejavniki, ki lahko zmanj┼íajo oceno po┼żarne ogro┼żenosti stavbe┬á(Z):

 • vgrajeni gasilni sistemi (DPV4)
 • sistemi za odkrivanje in javljanje po┼żara (DPV5)
 • velikost po┼żarnega sektorja (DPV6)
 • gasilci in prisotnost sistema za nadzor dima in toplote (DPV7)

3. Dejavniki, ki lahko pove─Źajo oceno po┼żarne ogro┼żenosti stavbe┬á(P):

 • dol┼żina evakuacijske poti (DPV8)
 • vertikalne povezave (DPV9)
 • odmik stavbe od relevantne meje (DPV10)


Izra─Źun gasilnih aparatov/sredstev

Ste v dilemi ali imate dovolj gasilnih aparatov in sredstev za ga┼íenje, to lahko hitro ugotovimo z izra─Źunom zadostnega ┼ítevila gasilnih sredstev.


Izdelava evakuacijskih na─Źrtov

Na─Źrt evakuacije je grafi─Źni prikaz objekta ali delov objekta s podatki, ki prikazujejo mo┼żnost urejenega gibanja oseb na varno mesto ob po┼żaru ali drugi nevarnosti. V njem mora biti vrisan polo┼żaj posamezne sobe ali posameznega prostora oziroma to─Źka nahajanja, evakuacijska pot, zbirno mesto, mesta, kjer so name┼í─Źene naprave, oprema in sredstva za ga┼íenje ter polo┼żaj ro─Źnih javljalnikov po┼żara.

Na─Źrt evakuacije mora biti izobe┼íen v vsaki sobi ali v prostoru, kjer se skladno z namembnostjo objekta, zbirajo ali zadr┼żujejo ljudje.


Izdelava po┼żarnih na─Źrtov

Po┼żarni na─Źrt se mora izdelati za objekte iz prej┼ínjega odstavka, v katerih obstaja najmanj srednja po┼żarna ogro┼żenost po predpisih o ugotavljanju ocene po┼żarne ogro┼żenosti oziroma za objekte, v katerih je hkrati lahko ve─Ź kot 100 ljudi. Po┼żarni na─Źrt se mora izdelati tudi za objekte, ki so opremljeni s son─Źno elektrarno, povezano na javno elektri─Źno omre┼żje


Usposabljanje varstva pred po┼żarom

V skladu z 20. ─Źlenom Zakona o varstvu pred po┼żarom organiziramo usposabljanje iz varstva pred po┼żarom


Usposabljanje oseb za za─Źetno ga┼íenje in izvajanje evakuacije

Na podlagi 20. ─Źlena Zakona o varstvu pred po┼żarom (ZVPoz) in v skladu s Pravilnikom o usposabljanju in pooblastilih za izvajanje ukrepov varstva pred po┼żarom organiziramo usposabljanje odgovornih oseb za ga┼íenje za─Źetnih po┼żarov in evakuacijo.


Izvedba evakuacijskih vaj

Scroll to Top